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Ricardo Manuel Carrilho Bonacho

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Researcher since: 2016

Ricardo Bonacho is an Assistant professor in Food Design at Estoril Higher Institute for Tourism and Hotel Studies in MsC of Innovation in Culinary Arts, an Assistant Professor in Design Applied to Culinary Arts at School of Tourism and Maritime Technology, Higher Institute of Leiria, an Invited Professor at University of Beira Interior and a researcher at CIAUD - Research Center for Architecture, Urbanism and Design, Faculty of Architecture - University of Lisbon. His main research interests are the relationship between Design and Gastronomy and the possible contributions to the teaching of Design in Culinary Arts.

He is the coordinator of Design and Communication of the academic and cultural meetings from the Receiving / Perceiving English Literature project, based at the School of Arts and Humanities - University of Lisbon. In 2015 he earned the title of Specialist in the Scientific Area of Audio Visual and Production Media, while working as a senior designer for national and international entities and developing his own projects on Design, Gastronomy and Communication.

 

Research project: Communicating Food: the creative process in design in the development and revitalisation of food products of Portuguese cuisine based on pulses

ORCID: 0000-0001-6804-7188

 

Comunication 

Bonacho, Ricardo; Viegas, Cláudia; Pires, Maria (2017) “A Saudade” – Food Storytelling | Creating new sensory memories. Creative Tastebuds. Exploring how brain and culture collaborate on taste. Arhus, Dinamarca.

Bonacho, Ricardo (2017) Designing Perspectives, Challenging Boundaries. Encontro Cultural e Académico “Receiving / Perceiving English Literature”

Bonacho, Ricardo (2016) Communication for Cultural Management. Encontro Cultural e Académico “Receiving / Perceiving English Literature”

Bonacho, Ricardo (2016) Como pode o Design aumentar o consumo de leguminosas em Portugal. 60 minutos de ciência. Museu Nacional de História Natural e da Ciência.

Bonacho, Ricardo; Pires, Maria José (2016) Sitting innovation down at the Victorian table. III International Conference, Victorians like us. Progress. A blessing or a curse. Faculdade de Letras da Universidade de Lisboa.

Bonacho, Ricardo; Martins, João Paulo (2016) Leguminosas, Design e Inovação. Uma parceria entre a Faculdade de Arquitetura da Universidade de Lisboa e a Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril. Conferência Anual do Colégio F3

Bonacho, Ricardo; Pires, Maria José (2016) Designing new experiences with food, a transdisciplinary project. Artec 2016, Instituto Politécnico de Tomar

Bonacho, Ricardo; et al (2016) “A Saudade” – Designing a food narrative – feeding the senses. Food5 – Exploring the Food Experience, Oxford University

Bonacho, Ricardo et al (2016) “A Saudade portuguesa”: o contributo da ciência para a criação de uma experiência gastronómica. 13.º Encontro de Química dos Alimentos, Universidade do Porto

Bonacho, Ricardo; et al (2015) O design e a gastronomia portuguesa, um contributo para a identidade local de produtos alimentares. Designa 2015, Identity. Universidade da Beira Interior

 

Publications 

Bonacho, Ricardo (2013) “Onde está o autor?”. Em Gonçalves, S. (2013) Página enquanto heteropia ou espaço de convergência do Design com a edição. Vol.4. Faculdade de Belas Artes da Universidade de Lisboa

Bonacho, Ricardo (2011) “Útil; Inútil”. “Sem uso” editado por Frederico Duarte e Max Bruisna. Experimenta Design 2011.

Bonacho, Ricardo (2011) “Onde está o autor?”. “Feed-back it is black or white” editado pela FBAUL.

Bonacho, Ricardo (2011) “(in)útil (un)useful”. Projetos tangenciais. Experimenta Design 2011.

 

Seminars and Conferences Organization

Membro da Comissão Organizadora e Executiva “1st International Food Design and Food Studies Conference, Experiencing Food, Designing Dialogues”, Outubro 2017, Faculdade de Arquitetura da Universidade de Lisboa.

Membro da Comissão Organizadora do encontro académico e cultural “Receiving / Perceiving Angela Carter”, Maio 2017, Faculdade de Letras da Universidade de Lisboa

 

Other information

Exposition

Designing Perspectives, Challenging Boundaires, Maio/Junho 2017, Biblioteca da Universidade de Letras da Universidade de Lisboa. (Design e Curadoria)

The Bloody Chamber – A taste of Angela Carter, Dezembro/Janeiro 2016/2017, Royal West of England Academy, Bristol. (Autor)

Designing new experiences with food, a transdisciplinary project. Maio 2017, Biblioteca Celestino Domingues, Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril. (Design e Curadoria)

Design Sucks: The Shape of Taste. Novembro 2013, Museu Nacional do Desporto, Experimenta Design 2013. (Design, Curadoria e Autor)

(in)útil (un)useful”. Novembro 2011, Tribunal da Boa Hora, Experimenta Design 2011. (Design, Curadoria e Autor)

 

Atualizado a 5 de Setembro de 2017